27 juni 2019 – In juni 2019 was het precies 10 jaar geleden dat de Waddenzee is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit werd feestelijk gevierd met een aantal leuke activiteiten, waaronder een trilaterale fietstocht. De fietsers reden op 25 juni van Pieterburen naar Delfzijl en 26 juni van Delfzijl naar Nieuw-Statenzijl. Via een afwisselende route werd de groep langs interessante landmarks en locaties gerelateerd aan de Wadden geleid. Op verschillende locaties gaven gidsen en bedrijven toelichting op hun betrokkenheid bij de Wadden. Visit Wadden coordineerde de totale fietstocht, Top van Groningen regelde de route en het programma ter plaatse.

Over de fietstocht
Onder het motto ‘One Wadden Sea. Two wheels. Three countries’ vond er halverwege juni een trilaterale fietstocht plaats van bijna twee weken.  Een groep fietsers fietste door Nederland, van Vlieland via Noord-Holland, Friesland en Groningen naar  Willemshaven in Duitsland. Een andere groep fietsers startte in Denemarken en fietst ook naar Willemshaven.  De tocht eindigt op 30 juni a.s. in Willemshaven waar een festival rondom het 10-jarig bestaan wordt georganiseerd. Meer informatie: https://www.visitwadden.nl/nl/over-ons/10-jarig-jubileum/fietstocht

De fietsers haalden in elke gemeente die ze doorkruisten, puzzelstukjes op met een felicitatieboodschap voor 10 jaar UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.In Willemshaven wordt de puzzel met alle stukjes uit de 3 landen in elkaar gezet door kinderen en vormt de puzzel een blijvende herinnering aan dit jubileum.

Media-aandacht
In onderstaande media is aandacht gerealiseerd voor de fietstocht – deel Eemsdelta.

Dank
De volgende partijen hebben meegewerkt aan de fietstocht, waarvoor onze dank!
’t Zielhoes, Molen Goliath , Eten en Meer Bij Neel en Geer, Wiksterstee Wikster van het Wad, Muzeeaquarium Delfzijl, Loodskotter Eems No. 1, Armstrong’s Patent, Vesting Appingedam, Eemshotel, Hotel-restaurant De Boegschroef, Het Groninger Landschap (Bezoekerscentrum Dollard), Groningen Seaports, Provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, Gemeente Delfzijl, Visit Wadden, Marketing Groningen.