Tips en maatregelen rondom Coronavirus voor Recreatie & Horeca

Het kabinet heeft zware maatregelen ingesteld ter bestrijding van het Coronavirus (COVID-19). De volksgezondheid staat hierbij natuurlijk voorop, maar de gevolgen zijn ingrijpend. Hieronder verzamelen we relevante maatregelen die bekend zijn gemaakt en die het bedrijfsleven, specifiek horeca en recreatie, kunnen ondersteunen.
We besteden ook aandacht aan acties die nu ontwikkeld worden, zoals de thuisblijfagenda en een cadeaubonnenplatform, om de schade te beperken en een snel herstel te bevorderen. Tot slot geven we tips over zaken die je nu kunt regelen om daar later ‘na de crisis’ profijt van te hebben.

We zullen deze pagina regelmatig bijwerken, om je actueel te informeren over relevante acties, informatie en regelingen.
Update: 28 april 2020

Informatievoorziening op uw locatie

De Rijksoverheid kondigde maandagavond 23 maart nieuwe maatregelen aan in de bestrijding van het coronavirus. De Veiligheidsregio heeft de belangrijkste samengevat. Op de website: www.veiligheidsregiogroningen.nl/corona/posters staan posters in verschillende formaten. Zodat u deze desgewenst zelf kan printen en ophangen op uw locatie.

Op Rijksoverheid.nl vindt u een overzicht van beschikbare informatie in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en een overzicht van beschikbare communicatiemiddelen in Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Pools en Turks (print en social media).

Personeel: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Het kabinet introduceert de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), waarbij je 90% van je loonkosten vergoed kunt krijgen met een voorschot om loon door te betalen. Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van deze regeling zijn al bekend en vind je op de website van de Rijksoverheid

Uitstel belasting aanvragen

Indien je omzet en winst terugloopt als gevolg van het Coronavirus, kun je uitstel van betaling van de loonbelasting, vennootschaps- en omzetbelasting aanvragen bij de Belastingdienst.  Neem hiervoor contact op met je eigen financieel adviseur en/of accountant.

Gemeente en KVK helpen

Hulp ondernemers
Op de website van de gemeenten vind je informatie over de hulp die de gemeente aan ondernemers aanbiedt. Informatie over Deeltijd WW, Bijstand voor Zelfstandigen, Uitstel van betaling van belastingen… Zaken die je voor nu kunnen helpen om de kosten terug te dringen en/of liquiditeitslast door te schuiven.

TOZO
Het kabinet heeft steunmaatregelen bekend gemaakt voor ondernemers. Zelfstandig ondernemers en zzp-ers die wonen in de gemeente Appingedam, Delfzijl of Loppersum kunnen een aanvraag doen bij Werkplein Fivelingo

Krediet
Ondernemer in Gemeente Het Hogeland kunnen krediet aan vragen bij de gemeente. Lees meer

KvK
Ondernemers en zzp’ers kunnen ook bij het KvK Coronaloket terecht met vragen over welke regelingen er bestaan en wat aanbevolen is om nu te doen. Meer informatie

Corona en de vrijetijdssector / horeca

Er zijn al veel partijen opgestaan die informatie delen over de Corona-virus maatregelen en partijen de belangen van de ondernemers in de sector behartigen. We hebben hieronder een aantal opgenomen, waar je terecht kunt voor aanvullende informatie.

Thuisblijfagenda

Marketing Groningen heeft de UIT-agenda van Groningen omgezet in een ‘Thuisblijfagenda’.  Heb jij als ondernemer iets bedacht? Ga je thuisbezorgen, je dienstverlening online voortzetten of heb je unieke quarantainetips? Laat het hun dan weten. Meld je actie nu aan zij publiceren het bij de Thuisblijf-tips. Zo maken we er samen het beste van én zorg je meteen voor extra online zichtbaarheid! Direct aanmelden

Overzicht initiatieven in de regio

Joost Drijver heeft een Google kaart gelanceerd met ‘Overzicht initiatieven in de regio’, hij is hier alle bijzondere bezorg- en afhaalacties op aan het zetten. Dus wil je je eigen actie hierop vermeld hebben, stuur een bericht naar: joost@degelijkdesign.nl
De kaart is o.a. hier http://groetenuitgroningen.nl/overzichtskaart/ en hier www.watisindebuurt.nl te bekijken.

Cadeaubonnen-acties

Groningen
Een aantal ondernemers zijn bezig met het oprichten van een digitaal platform waar consumenten cadeaubonnen kunnen kopen van bedrijven die deelnemen aan het platform. Consumenten kunnen, vanwege de complete sluiting van horeca en toerisme, de komende periode geen geld kunnen besteden aan uitgaan, uit-eten-gaan, weekendje-weg, etc. De bedoeling van dit platform is mensen uitnodigen een beetje van het geld dat ze nu overhouden om te zetten in aankoop van cadeaubonnen die later – als de wereld weer op haar pootjes staat – verzilverd kunnen worden.
Zodra er meer concrete info van deze actie is, en hoe je mee kunt doen, zullen wij je er op deze pagina over informeren.

Makro
Specifiek voor de horeca heeft Makro een cadeaubonnenactie in het leven geroepen. Lees meer

Voorbereiden op ‘na de crisis’

Zorg nu dat jouw bedrijf ook goed gepresenteerd wordt op onze websites (visitgroningen.nl en eemsdelta.groningen.nl) – samen goed voor meer dan 3 miljoen unieke bezoekers per jaar –  door nu je GRATIS uitgebreide ondernemersvermelding in orde te maken! Lees meer
Wanneer je hulp nodig hebt bij de vermelding; Marketing Groningen en/of Top van Groningen helpen je graag. Neem hiervoor gerust contact met ons op

Heb je ideeën hoe je straks ‘na de crisis’ extra publiek naar je onderneming gaat trekken, bereid het voor en plan het alvast. We nemen de geplande activiteiten/events graag alvast op in onze agenda’s en zullen deze – zodra dit weer zinvol is – extra bij het publiek onder de aandacht brengen. Doe je aanmelding via ons aanmeldformulier.

 

Disclaimer – Top van Groningen besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van informatie op deze website. Onjuistheden en onvolledigheden kunnen echter voorkomen. Top van Groningen is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van kennelijke onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie, adviezen of ideeën verstrekt door Top van Groningen.